За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Меки пенители – що е то?

Меки пенители – що е то?

 
(0 гласове)

Когато обяснявам за бариерната функция на кожата, неизменно наблягам на необходимостта да се ползват почистващи средства с меки, щадящи пенители.

Звучи чудесно, но за повечето хора понятието „мек пенител“ не означава нищо конкретно. За да можем да изберем правилните почистващи продукти, е важно да знаем какво значи пенител, мек и агресивен пенител и как да ги разпознаваме.

В козметиката пенителите са вид съставки с измивно действие. Наричат се още повърхностно-активни вещества. Защо повърхностно –активни? Защото когато имаме замърсяване, което не се отмива само с вода, то често е на органична основа и често съдържа мазнини. Пример – излишък от кожен себум. Друг пример – грим. Мазнините и водата не се смесват, повърхностното напрежение между тях е твърде голямо. За да отмием подобни замърсявания, ни е необходимо вещество, което да намалява повърхностното напрежение между мазнините и водата. Такова действие имат повърхностно-активните вещества (съкратено ПАВ). Не всички те са предназначени да измиват. Емулгаторите също намаляват повърхностното напрежение между маслата и водата в крема, но тяхната цел е да ги слеят в хомогенна маса – емулсия. Повърхностно-активните вещества с измивно действие се наричат пенители (поради свойството им да се разпенват).

Пенителите работят по следния интересен начин – техните молекули са изградени от полярни и неполярни сегменти. Полярните сегменти са водолюбиви, водата ги привлича. Неполярните сегменти са водоотблъскващи, те „бягат“ от водата, но се привличат от несъдържащи вода вещества, като мазнините. Така се получават молекули с две противоположни свойства, които играят ролята на свързващ елемент между водата и замърсяванията. Във воден разтвор водолюбивите сегменти се обръщат навън към молекулите на водата, а водоотблъскващите сегменти се обръщат навътре и така се образува сферична форма, която се нарича мицел. Вътрешната част на мицела може да обгради и задържи частици замърсяване, които по този начин да се отмият с водата.  Ето видеоматериал, за да си представим как се случва това:

 

Според това дали водолюбивите сегменти на частиците на пенителите имат заряд, и според вида му, пенителите се делят на 3 вида:

  • анионогенни – водолюбивият сегмент има отрицателен заряд
  • нейоногенни - водолюбивият сегмент няма заряд
  • амфотерни – във воден разтвор те отделят т-нар.цвитерйон, който има и положителен и отрицателен заряд

Има и ПАВ, които са с положителен заряд на водолюбивия сегмент, но те имат кондициониращ, а не измивен ефект, и се използват в балсамите за коса например.

В немалко материали може да срещнете твърдението, че анионогенните пенители са най-агресивни в измивното си действие. Това твърдение само по себе си е подвеждащо. Вярно е, че най-агресивните пенители са анионогенни, но в тази група има и много щадящи. Съвсем условно може да се каже, че по ефективност на почистването, най-силно действат анионогенните, следвани от нейоногенните и амфотерните, защото и сред представителите на самите групи има вариации. Дали обаче даден пенител е агресивен зависи от няколко фактора, като ще разгледам два важни, които ни интересуват от гледна точка на кожното здраве:

  • размер на мицела
  • критична концентрация на мицели

 

Различните пенители имат различна големина на градивните частици. Колкото по-малки са те, толкова по-ефективно успяват да се обединят в мицели, съответно толкова по-ефективно измивно действие имат. За кожата е важно да се постига ефективно почистване, но без агресивно премиване. Затова стратегията е да се правят системи от пенители, като се комбинират няколко от различните видове, за да се формират мицели, в които те да се конкурират един с друг в измивното си действие. При това, мицелите, съставени от различни по вид пенители, имат по-голям размер, а това ги спира от проникване в епидермиса. Установено е, че както самите частици, така и образуваните от тях мицели на някои пенители имат способност да проникват през роговия слой, да достигат до разположените под него живи клетки и да нарушават нормалната им дейност, което ги прави потенциални кожни дразнители. Разработването на продукта с комбинация от пенители, образуващи мицели, по-големи от максимума за проникване в кожата, създава продукт с по-мек и недразнещ почистващ ефект. Тук е важно да се уточни, че мицелите не са константни, те се формират и разпадат динамично. Формирането на мицели е едно от нещата, правещи продукта по-мек, а следващата цел е те да са многокомпонентни и големи.

Критичната концентрация на мицели е онази концентрация на пенителя, при която той е способен да образува мицели. Колкото по-висока е тя, тоест, колкото повече от него е нужно за формация на мицели, толкова по-дразнещ е той. Защо? По споменатата по-горе причина:

  • по-малки частици -> по-лесно проникване в епидермиса и по-агресивно действие и при ниска концентрация
  • по-големи частици -> по-малка възможност за проникване в епидермиса и мек почистващ ефект

 

Вече можем да обобщим по-съществените разлики между мек и агресивен пенител:

- агресивен – малък размер на частиците, висока критична концентрация на мицели, голяма способност за проникване в епидермиса, потенциал за дразнене, премиване и нарушаване на нормалната кожна бариера. Резултатите са дехидратирана, склонна към възпаления кожа с намалена устойчивост и защита.

- мек – голям размер на частиците, ниска критична концентрация на мицели,намалена способност или невъзможност за проникване в епидермиса, меко почистващо действие без премиване. Резултатът е кожа със запазена бариерна функция.

Кратък списък с често срещани в шампоани, душ-гелове и измивни продукти за лице пенители и техният ефект:

  1. Агресивни:

- сулфати – sodium lauryl sulfate и sodium laureth sulfate, sodium myreth sulfate, ammonium lauryl sulfate и ammonium laureth sulfate – малки молекули и много малки водолюбиви сегменти, силно премиващ ефект; sodium coco sulfate е със съвсем малко по-мек ефект заради малко по-големите частици;

- сулфонати – sodium olefin sulfonate и sodium alkylbenzene sulfonate;

  1. Средно и много щадящи:

- изетионати – sodium cocoyl isetionate

 - бетаини, амфоацетати, саркозинати и др. - cocamidopropyl betaine, sodium lauroamphoacetate, sodium lauryl sulfoacetate, sodium cocoyl sarcosinate

- сулфосукцинати - disodium laureth sulfosuccinate, Disodium Deceth Sulfosucinate

- глюкозиди - Coco Glucoside, Decyl Glucoside, Caprylyl / Capryl Glucoside

- глутамати - Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauroyl Glutamate

 

В различни източници ще срещнете различни класификации и определяне на един и  същ пенител като по-малко или повече щадящ. Основното, което трябва да запомним е, че:

- комбинацията от различни по вид пенители ги прави по-щадящи в сравнение с отделния пенител

- избягването на продукти, съдържащи изброените по-горе агресивни пенители, е винаги полезно за кожата, но понякога търсим по-сериозен почистващ ефект и може да се наложи да предпочетем продукт с тях краткосрочно и целево – за отстраняване на стилизанти от косата например

- всички анионогенни пенители, независимо агресивни или меки, имат проблем с твърдата вода – отрицателните им йони реагират с положителните йони на калция,  магнезия и др. във водата, и образуват неразтворими съединения с дразнещ потенциал, които се отлагат по косата и кожата. Това прави продукта неикономичен, защото част от ефекта на пенителя се губи, а също действа зле на кожата, като може да причини допълнително сухота. В райони със средно и много твърда вода е препоръчително да се ползват продукти с нейоногенни и амфотерни пенители. Как може да се провери какви са – пишете името на пенителя в интернет и добавяте “ anionic, nonionic or amphoteric?”.

Тук е моментът да се позабавляваме с маркетинговото понятие "мицеларна вода" - ако правилно сме разбрали какво е пенител и мицел, то всеки воден разтвор на пенител е мицеларна вода. В този смисъл, перем дрехите си и мием съдовете си с мицеларни водиsmile.

 

В заключение, дали даден почистващ продукт ще е мек и щадящ за кожата, не е лесно да се прецени само по състава на различните пенители в него. Другите съставки, неговото рН, характеристиките на водата  в населеното място, са от не по-малко значение. Целта на статията беше меко и щадящо да си обясним трудно разбираеми понятия и да ни стане ясно на какво дължим ефекта на Phytocode почистващия гел и гела за интимна хигиена, според техните пенители – като какви ги определяте сегаsmile?


 4699,    29  Дек  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.